25.12.11
Eindejaarslijst 2011
01. Drive / Nicolas Winding Refn
Hoofdpersonage Driver (een steengoede rol van Ryan Gosling, die dit jaar ook de show stal in Blue Valentine, Crazy Stupid Love en The Ides of March) mag dan ultiem cool zijn, de agressie die in hem schuilt is angstaanjagend. Het maakt deze instant cultklassieker even naargeestig als opwindend. Goeie rol van komiek Albert Brooks ook, die werd tegengecast als Joodse maffiabaas.
02. A Separation / Asghar Farhadi
Een klassieke tragedie met moderne suspense, en een film ook waarin geen scène, geen beeld, geen woord overbodig is. Asghar Farhadi bouwt zijn film zelfverzekerd op en trekt je stukje bij beetje het verhaal in, totdat er geen ontsnapping meer mogelijk is.
03. Black Swan / Darren Aronofsky
Hij ruikt naar ironie, deze thriller die melodrama, bodyhorror en een flinke dosis Repulsion verenigt. Maar juist het feit dat het bij de suggestie van ironie blijft, maakt Black Swan zo fascinerend.
04. Le Quattro Volte / Michelangelo Frammartino
Het traditionele leven op het Italiaanse platteland wordt verbeeld door achtereenvolgens een oude man, een geit en een boom te volgen. Geestig en ontroerend.
05. The Autobiography of Nicolae Ceausescu / Andrei Ujica
Drie uur lang archiefmateriaal van de Ceausescu'tjes, amper gemonteerd of anderszins bewerkt. Juist omdat de film zo gortdroog is komt-ie heel dichtbij de waarheid. Een lange zit voor de één, een onthutsende documentaire voor de ander. Wat mij betreft een van de beste documentaires ooit.
06. Black Venus / Abdellatif Kechiche
07. Attenberg / Athina Rachel Tsangari
08. Somewhere / Sofia Coppola
09. Bridesmaids / Paul Feig
10. Midnight in Paris / Woody Allen
11. The Trip / Michael Winterbottom
12. Submarine / Richard Ayoade
13. The Tree of Life / Terrence Malick
14. Hors Satan / Bruno Dumont
15. Tinker Tailor Soldier Spy / Tomas Alfredson
16. The Future / Miranda July
17. Carnage / Roman Polanski
18. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn / Steven Spielberg
19. The Turin Horse / Béla Tarr
20. The Artist / Michel Hazanavicius
21. Jane Eyre / Cary Fukunaga
22. Rabbit Hole / John Cameron Mitchell
23. Animal Kingdom / David Michôd
24. Post Mortem / Pablo Larraín
25. Poetry / Chang-Dong Lee
24.12.11
Slagschaduw #7
Een typische Amerikaanse suburb. De zon schijnt. De heggen zijn gesnoeid, het gras is pas gemaaid. In een van de voortuinen ligt een driewielertje, wat kleurrijk speelgoed.
De bezoekster stompt haar gastvrouw in het gezicht. Maar de vrouw is het vechten niet verleerd. Ze weet haar gast vast te grijpen en werpt haar tegen de kast. De glazen deurtjes versplinteren, terwijl ze de vrouw, weerloos op haar rug, in de hals schopt. De bezoeker weert de trap af, werpt de vrouw omver. De salontafel sneuvelt.
Beide vrouwen weten een wapen te grijpen, een mes. Nu is het een kwestie van niet knipperen, van niet toegeven, van je adem inhouden en hopen dat je sneller bent dan de ander. Buiten stopt een schoolbus. Een meisje stapt uit.
'Vermoord haar,' gilt de vrouw des huizes als haar dochter binnen is. 'Vermoord haar!' Het meisje kijkt bedachtzaam van de ene vrouw naar de andere. 'Luister naar mijn bevel! Ik heb je gemaakt!'
Dan komt het meisje in actie. Ze neemt een houten staak op, maar steekt er niet de vreemdeling mee, maar haar moeder. De staak gaat dwars door de vrouw heen en komt er aan de voorkant weer uit, met een orgaan aan de punt geregen. De moeder reikt er nog naar, alsof ze het terug in haar lichaam wil stoppen.
12.12.11
Inleiding over Woody Allen, deel 2
De schlemiel uit Everyone Says I Love You heet Joe Berlin, een rol van Allen zelf. Ja, ook Joe is schrijver. En ook Joe lukt het niet om een vrouw te houden. Het is net uit met zijn laatste verovering als hij een nieuwe vrouw ontmoet, de mooie - maar getrouwde - Von. Joe kan niet geloven dat een vrouw als Von voor hem zou vallen en dus wendt hij zich tot een smerige truc om haar te veroveren: hij doet zich voor als een ander. Daar hebben we 't al: bedrog!
In Woody Allens misdaaddrama's Crimes and Misdemeanors en het recente Match Point weten de hoofdpersonen met hun wandaad weg te komen. En dan hebben we het niet over een uit de hand gelopen versiertruc - nee, Allen liet ze ongestraft een moord plegen. Nu komt ook Joe Berlins bedrog niet uit maar onbestraft blijft het niet. Joe mag lijden onder het feit dat hij meer kans bij Von had gemaakt als hij gewoon zichzelf was gebleven.
De schlemiel uit Bullets over Broadway is David Shayne, een rol van John Cusack. Het zijn de roaring twenties en op Broadway viert niet alleen het theater hoogtij, ook de maffia beleeft er gouden tijden. David is, hoe kan het ook anders, een schrijver. Een toneelschrijver, in dit geval. Een behoorlijk pretentieuze toneelschrijver, om precies te zijn, één die beter is in het schrijven van eindeloze volzinnen dan in het oproepen van menselijke emoties. Het is een dilemma dat Woody Allen vaker inzet: hart versus hoofd, impuls versus intellect, beest versus beschaving. Maar David stuit op een oplossing. Hij pikt de teksten van een ander en doet ze af als de zijne. Bedrog: alweer!
Zoals Joe Berlin zich uit onzekerheid voordoet als een ander, zo zie ik ook in David Shaynes fraude een parabel voor Woody Allens twijfel. Ben ik wel goed genoeg? vraagt Allen zich af. Zijn mijn teksten het pretentieuze gewauwel van een intellectueel? Kon ik maar meer schrijven als een man van de straat, een idiot savant die schrijft over de meest basale van emoties, over dat wat er echt toe doet.
In Bullets over Broadway voert Allen een alter ego op dat inderdaad talentloos en pretentieus is. In het echt weten we natuurlijk wel beter. Allen is ongeëvenaard: als schrijver, als acteur, als filmmaker. Zelfs als klarinettist, schijnt.
De schlemiel uit Allens nieuwste film Midnight in Paris is Gil, een rol van Owen Wilson, die zo vaak neuroten speelt dat het hem geen moeite kost om een puike Woody Allen-imitatie ten beste te geven. Gil is - hoe raad u het zo? - een schrijver, om precies te zijn een commerciële scriptschrijver die de overstap naar de literatuur probeert te maken. En ook Gil bedriegt. Zelfbedrog, zou je het kunnen noemen, in de vorm van extreem escapisme. Vluchtend voor de realiteit van zijn moeizame carrière, zijn onaangename verloofde en diens conservatieve ouders, raakt Gil verstrikt in een fantasiewereld. Natuurlijk, Gil kan niet in die wereld blijven, de realiteit roept hem uiteindelijk terug. Maar zijn tijdelijke vlucht uit de werkelijkheid geeft hem wel nieuwe inzichten. Eindelijk hakt Gil eens wat knopen door, het zou tijd worden.
Bovendien, wat is er verkeerd aan om een romanticus te zijn?
Inleiding bij Everyone Says I Love You / Bullets over Broadway / Midnight in Paris
Filmtheater De Fabriek, december 2011
Eerder dit jaar gaf ik ook al een inleiding over Woody Allen, die lees je hier.
11.12.11
Top 5 Beste Genrefilms van 2011
Op de website van Schokkend Nieuws vind je mijn Top 5 van beste genrefilms van het afgelopen jaar, met motivatie. Op één staat Amer: 'Amer, die al sinds 2009 op festivals circuleert, maar pas in 2011 officieel in roulatie ging, zit dan wel bomvol referenties aan het gialllo-genre, maar staat met zijn unieke beeldtaal en letterlijk adembenemende audiotrack helemaal op eigen benen. De inhoud blijft weliswaar achter bij de vorm, maar Amer is zo eigenzinnig dat de film desalniettemin beklijft.'
Bekijk de rest van de Top 5 op schokkendnieuws.nl
2.12.11
Top 11 Beste Rollen van 2011
December is jaarslijstjesmaand. Op het blog van Subbacultcha sommen we het afgelopen jaar op in een Top 11. We bijten het spits af met mijn Top 11 Beste Rollen van 2011. Dit en meer op subbacultcha-blog.blogspot.com
30.11.11
MIDNIGHT IN PARIS
Dit hele programma kost 15 euro. Start 18.30. Meer informatie op de site van De Fabriek.
28.11.11
WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
We Need to Talk about Kevin draait vanaf 1 december in de filmtheaters.
24.11.11
MY DINNER WITH ANDRE
20.11.11
Slagschaduw #6
Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?
6.
Verbinding Verbroken
Ieeeee ieeeee - de wielen van een piepende rolstoel blinken in het weerkaatsende kunstlicht. Het zijn vrouwenhanden die de wielen voort duwen, vrouwenhanden met roodgelakte nagels. Buiten regent en stormt het, druppels glijden over het raam als tranen over een wang.
Veel verder weg dan je vermoeden zou, ergens aan de andere kant van de straat, heeft een man onbelemmerd uitzicht op de grijze vrouw in haar rolstoel. Het piepen van haar rolstoel hoort hij niet, zijn ogen krijgen wel de kost. Zijn blik, versterkt door het dikke glas van zijn telescoop, laat hij over haar gezicht en lichaam glijden. Dan stokt zijn blik - achter de vrouw duikt een schim op.
Trrrring. De vrouw neemt op - Kijk uit, achter je! - maar het is al te laat. Ze ziet haar moordenaar niet, wel de galg hij haar voor houdt. Een laatste maal hapt de vrouw naar adem, dan trekt de man het koord aan: verbinding verbroken. Terwijl het tuuuuuuut klinkt in de hoorn, duwt de moordenaar de rolstoel onder zijn slachtoffer vandaan. De vrouw valt voorover, de galg trekt strak.
Verbinding verbroken: de voyeur gooit de hoorn op het toestel. Hij sprint de trap af naar buiten, naar de verlaten straat die naar haar huis leidt. Stop! roept hij als hij twee hardlopers ontdekt. Er wordt een vrouw vermoord.
Vinger voor vinger pelt de moordenaar zijn zwarte handschoenen af. Het kreunen van de vrouw wordt zachter en haar worsteling krachtenlozer terwijl de wielen van haar rolstoel, ineengeklapt en nutteloos, steeds langzamer draaien. Een laatste piep van de rolstoel, een laatste zucht van de vrouw. Beneden klinkt het geluid van brekend glas, het geblaf van de hond. De voyeur stormt het huis binnen. Maar hij is te laat.
Slagschaduw, november 2011
Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
11.11.11
7.11.11
KICKING AND SCREAMING
Aanstaande woensdag in Delicatessen: Kicking and Screaming (1995), het debuut van Noah Baumbach (Greenberg, The Squid and the Whale). Aanvang 20.30, kosten 4 euro.
28.10.11
DRIVE
Bovenstaande recensie van Drive staat deze maand in Subbacultcha. Lees 'm hier.
Drive draait vanaf 3 november in de filmtheaters.
26.10.11
Johan Grimonprez
Zappen door de realiteit
Dit korte verhaal van Tom McCarthy, gebaseerd op een werk van Jorge Luis Borges waarin de schrijver zijn twintigjarige zelf ontmoet, vormt het hart van Double Take, de tweede lange film van de Vlaamse kunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez. Zijn hoofdpersoon is Hitchcock, Master of Suspense. Diens tegenspeler, zijn dubbelganger, is de angstcultuur die ontstond met de komst van de televisie, precies in het tijdperk van de Koude Oorlog.
De twee dealers van angst komen samen in beeldmateriaal van Hitchcocks tv-serie Alfred Hitchcock Presents, een met commercials gelardeerde show waarin een korte film vooraf wordt gegaan door een introductie van de meester zelf. Grimonprez put rijkelijk uit deze bron van droogkomische filmpjes waarin Hitchcock een fijn gevoel voor zelfspot en zwarte humor aan de dag legt. 'Televisie bracht moord terug in de huiskamer, waar het thuishoort.'
Voor Grimonprez is onze beeldcultuur één groot Memory-spel, waarbij alle beelden een herhaling van elkaar zijn. Je hoeft de beelden alleen maar bij elkaar te zoeken en opnieuw te ordenen. Zoals de tv-kijker langs de kanalen zapt en, als de beelden maar snel genoeg gaan, ineens de overeenkomst ziet tussen een voetballer rennend over het veld en een zebra op de vlucht voor een leeuw, zo legt ook Grimonprez de structuren bloot die schuilgaan onder die enorme beeldenstroom die we iedere dag, jaar na jaar, te verstouwen krijgen. Zijn zapper is de montagetafel, waar hij realiteit, fictie, commercials, found footage en zelf geschoten materiaal herordent totdat de beelden laten zien wat hij ziet.
In 2001 produceerde de realiteit een wrange sequel op Grimonprez' eerste lange film, Dial H-I-S-T-O-R-Y. Ook dat werk bood een eindeloze beeldenstroom, heel precies in elkaar gemonteerd door de maker. Onderwerp was de rol die de media speelden in de plotselinge toename van vliegtuigkapingen in de jaren 60 en 70. In de hoofdrol van het tv-journaal gecast, kreeg de kaper een ongekende macht toegekend. De beelden die Grimonprez bij elkaar zocht - ironische, deprimerende, inzichtelijke en ronduit absurde beelden - werden afgewisseld met fragmenten uit het werk van schrijver Don DeLillo. De daad van de terrorist, klinkt uit een van die teksten, maakt de rol van de schrijver overbodig. Dial H-I-S-T-O-R-Y wordt uitgebracht in 1997. Vier jaar later, op 11 september 2001, is de film urgenter dan ooit. Met de aanslagen op de Verenigde Staten wordt Dial H-I-S-T-O-R-Y de proloog van het ultieme icoon van onze beeldcultuur: twee vliegtuigen, twee brandende torens.
Dat Dial H-I-S-T-O-R-Y - zijn titel ten spijt - niet alleen terugblikt op het verleden maar ook een statement maakte over onze huidige samenleving, wordt door de gebeurtenissen van 11 september nog eens benadrukt. Ook Double Take zegt iets over de wereld anno nu maar doet dat heel nadrukkelijk door voorbeelden te zoeken in het verleden. Dat is begrijpelijk. Wil je iets over onze beeldcultuur vertellen, dan ga je terug naar het allereerste begin, toen ons maagdelijk oog voor het eerst geconfronteerd werd met een waterval aan beeld. Maar nu onze beeldcultuur met YouTube en andere internetsites een absoluut hoogtepunt bereikt heeft, kun je moeilijk om hedendaags beeldmateriaal heen. Grimonprez reageerde op het nu met een zogeheten "YouTube-o-theek", Maybe the Sky Is Really Green, and We're Just Colorblind. Het doorlopende project schudt en deelt beelden gevonden op het web, al dan niet gemanipuleerd middels montage. Een vervolg op dit project, dat je zowel als film kunt bekijken of waar je zelf doorheen navigeert, wordt op Impakt gepresenteerd. Ook maakt het onderdeel uit van Grimonprez' overzichtstentoonstelling, deze winter in het S.M.A.K. in Gent.
'Ik zocht de kamer af op zoek naar een prop, een wapen.' Grimonprez roept in zijn werk een universum van dubbelgangers op; een universum waarin elk mens, elk beeld, elke gebeurtenis een spiegel is van een ander. Een universum ook waarin je net zo goed met een prop als met een wapen kunt doden. Op je televisiescherm heeft echt of nep geen betekenis.
21.10.11
18.10.11
Slagschaduw #5
Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?
5.
Blind spiegelbeeld
Hoogspanningsdraden tekenen zwart af tegen een strakblauwe lucht. Deze vrouw kijkt liever omhoog dan naar de weg voor zich, die eeuwigdurende weg die nergens heen leidt.
De blik die ze opvangt in de achteruitkijkspiegel vervult haar met walging. Het zijn haar eigen ogen, feller nog dan de lucht buiten. Met tape plakt ze de spiegel af - en daar blijft het niet bij. De zijspiegels bedekt ze met verfrommelde kranten. Het raam aan de passagierszijde gooit ze in met een steen die ze langs de weg heeft gevonden, haar eigen misselijkmakende weerspiegeling verbrijzelend. Ze veegt de glasscherven van de stoel. Op de achtergrond het gekrijs van meeuwen.
Van de achterbank haalt ze een pak tevoorschijn, gewikkeld in plastic. Het pak is zwaar, met moeite tilt ze het naar buiten. Ook het raam achterin de auto bedekt ze met kranten, vieze oude kranten met schreeuwerige koppen. Groot is het plastic pak niet. Maar een kind zou er wel in passen.
De motelkamer heeft bruine muren. In het midden van de kamer hangt een grote spiegel aan een touwtje. Ze draait de spiegel om. Ze wil verdwijnen in de kieren van de muren. Bedachtzaam loopt ze door de kamer. De tijd is gekomen.
In de badkamer kijkt ze in een met kranten bedekte spiegel en tekent een lijn rondom haar gezicht. Dan volgen de lijnen rond haar ogen. Ze pakt een mesje, een klein scherp mesje, en begint de lijnen op haar gezicht te volgen. Bloed druipt van haar lijkbleke gezicht. Ze wrikt onder de huid, zet aan alle kanten een klemmetje vast. Ze heeft geen spiegel nodig om te weten wat er onder die walgelijke verschijning verborgen zit. Met de ogen gesloten tilt ze de huid van haar gezicht.
Slagschaduw, oktober 2011Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
9.10.11
De ugly cry
27.9.11
Binnenkort in Delicatessen
Meer over Delicatessen lees je hier.
19.9.11
14.9.11
LIVING IN OBLIVION
Vanavond in Delicatessen: de komedie Living in Oblivion (1995) van Tom DiCillo, een film over het maken van een film met Steve Buscemi in de hoofdrol.
Deur open vanaf 20.30, aanvang film is 21.30. Kost 4,-. Meer informatie op de site van Delicatessen.
Ik vertoon elke tweede woensdag van de maand een film. Komende maanden volgen nog Kathryn Bigelows vampierfilm Near Dark, Noah Baumbachs debuut Kicking and Screaming en Louis Malles My Dinner with Andre.
13.9.11
Slagschaduw #4
Het hoofd dat niet dood wil
Moet ik mijn ogen sluiten? Maakt niet uit. Denk aan iets, aan wat dan ook. De linkerman denkt na, hij weet het al. Hij haalt zijn neus op, hij is verkouden. Hij weet niet wat hem te wachten staat, hij dacht niet na toen hij zich opgaf. Niemand anders wilde, iemand moest het tenslotte doen. De mannen in pak kijken toe, onderuitgezakt maar met interesse, hun handen gevouwen onder hun kin.
Gedachten gaan van links naar rechts als woorden, de man rechts leest mee met wat zijn buurman denkt. Verontrust, zijn blik. De ander ingespannen. Het publiek verzit. De mannen hijgen nu, trekken met hun hoofd, worstelen zonder aan te raken. De man links is aan het winnen. Hij glimlacht met zijn ogen dicht.
Het spel is uit. De overwinnaar grijpt het hoofd van de verliezer met beide handen vast. Het lacht, dat blauwe hoofd. Het lacht alsof het nog een lichaam heeft, het lacht en het praat. Zijn overwinnaar beaamt, verbaasd. Het lacht mee, wat kan je anders doen?
Tenslotte laat de man zich vallen, ongelovig en verbijsterd tegelijk. Dat hoofd, dat hoofd dat niet dood wil, stijgt gierend van het lachen op. Gillend kruipt de man verder, weg van het hoofd. Hij weet op te krabbelen maar het hoofd maakt een duikvlucht, tuimelt door de lucht en bijt de man in zijn bil.
De man krijst, het hoofd bijt nog eens. Met een stoot van de heupen werpt de man het af. Het hoofd tuimelt en valt, eindelijk zijn dood tegemoet.
Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
4.8.11
Slagschaduw #3
Het oog dat alles ziet
Een man. Hij komt behoedzaam dichterbij. Een vrouw. Heupwiegend en wachtend op hem. Ze draait zich om, verveeld. Ze weet wel wat hij wil. Ze heeft alles al gezien, denkt ze. Maar niet dit.
Ze gaat hem voor op de trap, voor haar is het routine. Ze zet de kachel aan, gaat zitten op het bed, begint zich uit te kleden. Hij kijkt toe terwijl ze haar rok open ritst. Zijn hand gaat niet voor haar mond – nee, hij zou haar niet aanraken. Zijn hand gaat voor de lens van de camera en even is alles zwart. De radio gaat uit met een – plons.
Een mes wordt getrokken. ‘Een oog voor een oor, oké,’ zegt hij. En hij gebaart: kom dichterbij. Ze doet wat haar gevraagd wordt. Ze is niet anders gewend.
‘Haal adem.’ Hij telt af. ‘Vijf, vier, drie, twee, één.’ Een licht verschijnt op haar gezicht. Hij filmt haar gil, haar opengesperde mond, met een oog dat alles ziet.
Terwijl zij de ogen stijf gesloten houdt, klinken er geluiden op de achtergrond. Iets passeert, maar ze ziet niet wat. Ledematen, een hoofd, bloed. De hand die haar vasthield, laat plotseling los.
Ze durft haar ogen niet te openen, nog niet. Dan ziet ze het meisje, haar redder. Een glimlach die de hare beantwoordt.
Camera uit, projector aan.
Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
16.7.11
F FOR FAKE
Vanavond in Delicatessen (A'dam): F for Fake van Orson Welles, een speelse documentaire/ mockumentary over de wereld van echt en nep. De ingenieuze en ook erg grappige film was ongetwijfeld van grote invloed op Banksy's Exit through the Gift Shop.
De deur gaat om 20.30 open, de film begint om 21.30. Het kost 4,- voor één film en 10,- om de hele maand naar de Delimovie Summerclub te gaan (3x film per week).
Volgende week vertonen we op woensdag Trees Lounge, van en met Steve Buscemi.
Meer informatie op Delicatessen.
9.7.11
Slagschaduw #2
Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?
2.
Vergeef me, Vader
De kerk heeft geen ramen. TL-lampen verlichten de natte vloeren en de reclameborden aan de muur. Diep onder de grond komt niemand, zelfs niet in het huis van God. De vrouw kijkt op, iets trekt haar aandacht. Daarachter is iemand. Daarachter baadt een man in een kunstmatig licht, als een enkele speler in een theaterstuk.
Ze lacht als ze hem ziet, een onbedaarlijke lach die overgaat in hijgen, schreeuwen, grommen, krijsen. De vrouw in het blauw wankelt op haar kousenvoetjes, ze slingert en valt neer onder de bebloede voeten van Jezus aan het kruis.
Heel kalm draait de zoon van God zijn gezicht en kijkt haar aan, de vrouw in het blauw die stuiptrekkend aan zijn voeten ligt. Zijn blik is berustend, zijn lichaam glanst van het leven en de jeugd. Hijgend neemt de vrouw zijn doorboorde voeten in haar handen, drukt er zacht een kus op. Haar handen glijden over zijn gladde benen, helemaal naar boven toe.
Dan tolt de vrouw op haar voeten, komt hard neer op de grond. Bezeten van het licht van Jezus en de duisternis die brandt binnenin, rolt ze om en om, schopt met haar benen en trekt met haar hoofd. Vocht en bloed vloeien langs haar lijf, uit haar mond en tussen haar benen. Haar ogen zijn wijd open maar zien niets. Het kwaad dat in haar leeft, laat zich niet bekijken.
Galmende voetstappen naderen. Vergeving komt met een enkele blik. De vrouw in het blauw kijkt de non even in de ogen. Dan steekt ze haar handen in haar zakken, zucht en loopt door.
Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
Slagschaduw #1
Afspraak met de eeuwigheid
De duisternis heeft de ruimte opgedeeld in vlakken wit en zwart, waartussen de man zich beweegt als een schaakstuk. Rotte vogels aan de muur vangen het licht van de maan, dat langgerekte schaduwen van hun vleugels maakt. Het oneindig zwart van hun niets ziende ogen slokt het schijnsel op. Het herinnert de man aan de eeuwigheid waarnaar hij zo diep verlangt.
Een zakelijke vrouwenstem kondigt zijn komst aan via de intercom. Het antwoord is kort: ‘Wat kom je doen?’ De man grijnst. De dood, denkt hij. Ik kom uit naam van de dood. Cupido schiet een pijl af, zijn ogen dood als die van de vogel. Boven gaat een deur open. Het licht van tientallen kaarsen spreidt zich uit over de drempel als een vlek. De dood is welkom, schaakmat. ‘Kom maar boven’ klinkt het uit de intercom.
De man bestijgt de trap in een kalm maar trefzeker tempo, de treden zuchtend onder zijn stap. Een uil draait mechanisch zijn kop om, een schaduw neemt zijn vlucht. Er valt een donker gat in de oase van kaarslicht op de vloer: het silhouet van een vrouw. Maar is zij wie ze zegt dat ze is? En is hij wie hij lijkt te zijn, een mens van vlees en bloed.
‘Wat is het probleem?’ vraagt de vrouw. De man pakt haar gezicht, kust haar ogen dicht met zijn vingers. ‘De dood,’ zegt hij verdrietig. Haar mes komt neer met een ferme haal. Hij wankelt, valt achterover van de trap. Het wapperen van haar ochtendjas terwijl zij hem achterna gaat, gaat synchroon met het flikkeren van het licht: blauw, wit, blauw, wit, blauw, wit tot in de eeuwigheid.
Slagschaduw, juni 2011
Lees (en bekijk) het juiste antwoord op de website van Schokkend Nieuws
THE KILLER INSIDE ME
Tip van Basje, november 2011
Website Filmtheater De Fabriek
ANOTHER YEAR
Tip van Basje, februari 2011
Website Filmtheater De Fabriek
BLACK SWAN
Tip van Basje, maart 2011
Website Filmtheater De Fabriek
Inleiding over Woody Allen
Inleiding bij You Will Meet a Tall Dark Stranger / Annie Hall
Filmtheater De Fabriek, 2011