24.3.13

Romkoms door vrouwelijke makers

Deze week op tv

The Proposal
Anne Fletcher, 2009

What Women Want
Nancy Meyers, 2000

Sandra Bullock op de set van The Proposal

De vrouwelijke filmmaker mag dan in opkomst zijn
, ze is er nog niet. In Europa gaat het weliswaar de goede kant op (kijk alleen al naar ons eigen Nederland, of naar al die vrouwelijke regisseurs die de Franse filmindustrie telt), maar Hollywood blijft vooralsnog ernstig in gebreke. Vooral buiten het segment van de "indie", de onafhankelijk geproduceerde film, houden de studio's hun dikke budgetten nog angstvallig uit vrouwenklauwen. Slechts een klein clubje van bevoorrechte dames mag zich wel eens aan een groot project wagen.

Aanstaande week worden er toevallig twee big budget-romkoms uitgezonden die door vrouwen werden geregisseerd. The Proposal staat op naam van Anne Fletcher, die verder de dansfilm Step Up en het Katherine Heigl-vehikel 27 Dresses op haar naam heeft staan. Maar The Proposal is verreweg haar dikste hit tot dusver; een romkom zonder verrassingen maar mét een paar goede grappen en échte chemistry tussen de twee hoofdrolspelers. Recent voegde ze The Guilt Trip aan haar oeuvre toe, een niet bijster goed ontvangen komedie met Barbra Streisand als stereotiepe Joodse moeder en Seth Rogen als haar zoon, die de Nederlandse bioscopen niet zal halen.

What Women Want is wat ouder (de film was begin 2001 in Nederland te zien) en geldt inmiddels als een romkom-classic. Regisseur Nancy Meyers, die eerder als scenarioschrijver werkte, staat vandaag de dag te boek als een van de meest succesvolle vrouwelijke regisseurs aller tijden. Sinds What Women Want (haar tweede film na familiefilm The Parent Trap) regisseerde ze nog Something's Gotta Give (met Diane Keaton en Jack Nicholson), The Holiday en It's Complicated (na Something's Gotta Give opnieuw een romkom over oudere mensen).

De vraag is natuurlijk: is het belangrijk dat een romkom, een filmgenre dat zo nadrukkelijk voor een vrouwelijk publiek bedoeld is, door een vrouw geregisseerd wordt? En: zie je überhaupt verschil? Naar aanleiding van het duo The Proposal en What Women Want (waarin de protagonist overigens geen vrouw maar Mel Gibson is) zou ik zeggen: nee. Maar ik vind het interessant genoeg om die vraag te onderzoeken.

The Proposal
maandag 25/03, 20.30, SBS 6

What Women Want
dinsdag 26/03, 20.30, RTL 8