29.6.12

SLEEPING BEAUTY
















The preposterously beautiful Emily Browning plays Lucy, a student with several jobs: at an office, in a bar and as a part time prostitute. Her private life consists of bickering with her roommates and enabling the addiction of an alcoholic friend, a bookworm called Birdmann. Throughout the somewhat bizarre drama Sleeping Beauty Lucy stays inscrutable. But trying to figure out what's behind her lies and self destructive ways is exactly what makes her - and this film - so enigmatic. Especially when Lucy takes on yet another job, one that requires her to be vast asleep while paying customers have their way with her. This much debated movie debut by Australian novelist Julia Leigh is definitely a hate-it-or-love-it movie. But even if you hate it, you'll love to discuss it.

------------------------------------------------------------

Bovenstaande recensie van Sleeping Beauty staat deze maand in Subbacultcha. Lees 'm hier.
Vanaf 12 juli in de Nederlandse filmtheaters
 

27.6.12

Slagschaduw #12

























Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?

12.

Koorts

Na middernacht is er in deze buurt niet veel te beleven. Alleen die ene tent is nog open, die afgelegen kroeg waar eenzame mannen een potje pool spelen. Op de jukebox speelt een obscure versie van Fever.

Een groepje komt binnen. Ze maken herrie, ze zijn uit op ruzie. De luidruchtigste van het stel, die ook de domste is, gooit iemands borrel om. 'Gast, je gooit m'n glas om.' De vreemdeling is niet onder de indruk. 'Dan lik je het toch van de vloer?' Fever...
De oudste van het groepje, een indrukwekkende vent met een looien huid, paait de serveerster moeiteloos. Hij hoeft maar even naar haar te lachen of ze ligt al in zijn armen. Ze ziet niet hoe de vrouw achter haar een mes tevoorschijn haalt. Ze grijpt de serveerster bij het getoupeerde haar en trekt haar hoofd naar achteren. Met één haal snijdt ze haar de keel door. De toon van de avond is gezet. Fever...

De man met de looien huid blokkeert de deur. Nóg een klant gaat eraan. Zelfs de barman, die in het tumult zijn geweer te pakken heeft gekregen, kan het moorden niet stoppen. Fever...

Er is nog één klant over. Het jonge meisje dat ook bij de groep hoort, loopt langzaam op hem af, het bloed uit haar mondhoeken vegend. Ze nemen plaats aan de tafel, de wereld verdwijnt. Ze schenkt hem een glas absint in. 'Bij mij ben je veilig,' zegt ze. You give me fever...

'Waar kom je vandaan?' vraagt hij haar. 'De mooiste plek die bestaat.' Verder hoeft ze niets te zeggen, hij ziet de plek in haar ogen weerspiegeld. Ze kennen elkaar, uit een ander leven. Ze delen hun geschiedenis. Als hij huilt, vangt zij zijn tranen op. In haar handen veranderen ze in diamanten. Als ze elkaar aankijken, weten ze dat ze tot in de eeuwigheid zijn verbonden. Fever...


------------------------------------------------------------   

Slagschaduw, juli 2012

14.6.12

FANTASTIC MR. FOX

Deze week op tv

Fantastic Mr. Fox
Wes Anderson, 2009















Het Wes Anderson-universum is opgebouwd uit gortdroge humor, melancholie, zelfbewuste ironie, retro-esthetiek, een plot rond verknipte familiebanden - en een voorliefde voor nette stapeltjes en rijtjes. Maakt Anderson doorgaans steeds min of meer dezelfde film met min of meer dezelfde cast, in het geval van Fantastic Mr. Fox stapte hij uit zijn comfort zone en waagde zich aan een stop motion-animatie, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl. Het knappe is dat de Wes Anderson-feel behouden bleef, met gortdroge humor en al. Het enige minpuntje is dat in een film die al geheel om mannen draait (vriendschap tussen mannen, strijd tussen mannen, een vader/zoon-relatie) de enige vrouwenrol (die van mevrouw Fox) nogal vlak blijft. Dat haar stem wordt ingesproken door de altijd charmante Meryl Streep verandert daar niets aan. Jammer, want hoewel Andersons films altijd vanuit het standpunt van de man zijn geschreven, staan daar meestal interessante vrouwenrollen tegenover.

Zaterdag 16/06, 20.00, SBS 6

13.6.12

PLAY


















Spel

Er zijn van die films die een lichtje in je hart ontsteken. Zo'n film is Play (Ruben Östlund, 2011) niet. Sterker nog, nadat ik de filmzaal aangeslagen verlaten had, fietste ik schichtig om me heen kijkend naar huis. Wat dat betreft kun je Play beschouwen als de anti-Intouchables, want waar die Franse komedie het verschil tussen zwart en blank probeert te slechten, daar lijkt diezelfde kloof in deze Zweedse feel bad-film juist groter dan ooit.

In Play zien we hoe een groepje zwarte jongetjes een groepje blanke jongetjes een mobieltje afhandig probeert te maken. Ze gebruiken daarbij geen dreigementen of geweld maar een handig psychologisch spelletje. Deze truc, die ook in het echt jarenlang werd uitgevoerd, draait om racisme. 'Je denkt toch niet dat ik je ga beroven?' vraagt een van de zwarte jongetjes uitdagend. 'Zeg dan ja!' roep ik in gedachten. Maar de oenige jongens zeggen helemaal niks, bang als ze zijn om voor racist uitgemaakt te worden. Bang om onbeleefd te zijn. Ja, Play gaat over racisme, over blank ongemak in de multiculturele samenleving en de dunne scheidslijn tussen xenofobie en exotisme. Maar de film gaat ook over iets heel anders, over pesten.

Ik moest er weer aan denken toen ik Play zag, aan hoe mijn zusje en ik een keer werden gevolgd door een jongetje dat toch zeker drie of vier jaar jonger was dan wij. Het was begonnen in de botsauto's op De Dam, waar hij me steeds met zijn kleine mollige armpje probeerde aan te raken. Daarna was hij stomweg achter ons aan blijven lopen. En wij deden niets.

Waarom zeggen de blanke jongetjes in Play niet: 'Ja, we denken dat je ons gaat beroven'? Waarom vluchten ze niet? Waarom zijn ze überhaupt met de jongens in gesprek gegaan? Mijn zusje en ik overlegden fluisterend. We moesten het maar negeren, besloten we. Inmiddels weet ik: hoe banger je bent, hoe meer macht je aan je belager geeft. De jongens uit Play hebben alle macht van de wereld. Ze verdienen aan die macht - mobieltjes, geld; zelfs een spijkerbroek maken ze afhandig - maar boven alles spelen ze met die macht. Uit verveling. En gewoon, omdat ze die macht nu eenmaal gekregen hebben. Wie gaat er nu niet fietsen als hij een mountain bike heeft?

Hier en daar gaat Play de grens van de waarschijnlijkheid over. Op die momenten voelt de film sensatiebelust, alsof Östlund uit was op controverse. (Hij bereikte overigens zijn doel: in Zweden barstte er naar aanleiding van de film volop discussie los.) Jammer, want juist de meer ambivalente scènes raken aan een tragische waarheid. Halverwege de film sluiten de blanke jongetjes een deal met hun belagers: als een van hen honderd pushups doet, mogen ze naar huis. Hoe meer pushups het blanke jongetje doet, hoe enthousiaster de zwarte jongetjes worden. Ze moedigen hem aan, hopen oprecht dat het hem lukt om aan hun greep te ontsnappen. Eens temeer wordt duidelijk dat het de pestkoppen niet om dat mobieltje gaat. Deze jongens zijn geen monsters maar gewoon een stel verveelde kinderen. Het is dat besef dat deze scène zo schrijnend maakt.

Halverwege het Damrak draaide mijn zusje zich naar het mollige jongetje om. 'En nu laat je mijn zus met rust!' schreeuwde ze. Het jongetje schrok en droop af. Wij liepen snel door naar huis, stomverbaasd dat een instinctieve reactie meer effect had dan het in onze ogen beschaafde negeren. Misschien moeten we onze kinderen toch ook wat onbeleefdheid aanleren. De gepeste jongens uit Play zouden er in ieder geval bij gebaat zijn.

10.6.12

SPOORLOOS

Deze week op tv

Spoorloos
George Sluizer, 1988













Gewoon de beste Nederlandse film ooit, deze psychologische thriller die even luguber als tragisch is. De scène waarin Rex Saskia kwijtraakt bij een Frans pompstation is een van de meest beklemmende scènes die ik ooit gezien heb. Juist het feit dat ijsjesetende kinderen en hun badmintonnende ouders vrolijk doorgaan met vakantievieren terwijl één man de grond onder zijn voeten ziet verdwijnen, maakt de scène zo schrijnend. Wat mij betreft is deze scène ook een mooie metafoor voor een paniekaanval, waarbij het voelt alsof de wereld op z'n einde komt en alleen jij er oog voor hebt. De rest heeft het te druk met luieren in de zon.

Vrijdag 15/06, 20.25. Nederland 3