25.2.12
HORS SATAN
De grenzen tussen arthouse en blockbuster worden steeds vager. "Kleine" films zoals The Descendants scoren ook in de grote bioscopen, terwijl filmtheaters steeds vaker commerciëlere films programmeren, het Amsterdamse The Movies voorop. Het publiek van typische Amerikaanse indiefilmers als Noah Baumbach (Greenberg) en de gebroeders Coen (No Country for Old Men) wordt steeds breder, terwijl er in Frankrijk - arthouse-land bij uitstek - steeds meer mainstream films gemaakt worden, helemaal in de stijl van Hollywood. Momenteel zijn de Fransen bijvoorbeeld in de ban van de gelikte maar onweerstaanbare komedie Intouchables. Daar trok de film al meer dan 19 miljoen bezoekers, vanaf maart kunnen we zien wat de film in Nederland doet.
Is het erg dat er steeds vaker een crossover plaatsvindt tussen kunst en commercie? Nee, zeker niet. Elitaire ijdeltuiterij hoort niet meer bij deze tijd. In 2012 mag je als serieuze filmliefhebber best eerst naar een Franse praatfilm en daarna naar een spektakelfilm als Transformers: high en low culture gaan hand in hand. Toch vind ik dat cinema niet té veel een brij van één pot nat moet worden, en daarom koester ik die films die meer ambigue zijn dan de Amerikaanse dramedy's die momenteel zo populair zijn; films waar je nog dagen over kunt malen of waarvan de beelden zo mooi zijn dat de tranen je spontaan in de ogen springen. Hors Satan is zo'n film.
Bruno Dumont staat sinds zijn debuut La Vie de Jésus uit 1997 bekend als een van de meest compromisloze filmmakers van Europa. In de vijf films die volgden, toonde hij zich een filosoof en een observator van menselijk lijden, met een fascinatie voor religie en een voorkeur voor het Noord-Franse platteland waar hij zelf opgroeide. In zekere zin is Dumonts werk verwant aan dat van de Amerikaanse Terrence Malick, wiens The Tree of Life vorig jaar evenveel bioscoopbezoekers bekoorde als afstootte. Maar waar Malick uiterst spirituele films maakt, daar is Dumont ontluisterend aards, en bij vlagen zelfs cynisch. Het werk van beide filmmakers kenmerkt zich door adembenemende beelden maar waar Malicks camera voortdurend in beweging is en zijn beelden in een warm en geruststellend zonlicht baden, daar zijn Dumonts opnamen rigide en bewegingsloos; de kleuren grauw en waarheidsgetrouw.
Hors Satan speelt zich af tegen de achtergrond van het Noord-Franse platteland waar Dumont zo van houdt. Centraal staat de curieuze vriendschap tussen twee dorpsbewoners. De één is een tienermeisje met kort zwartgeverfd haar en androgyne punkkleding. De ander is een zwerver die zijn kamp heeft opgezet in de duinen. De zwerver werpt zich op als beschermeling van het meisje, maar Dumont zaait verwarring over zijn aard. Heeft de man bovennatuurlijke gaven, zoals een vrouw uit het dorp denkt? Is hij een Jezus-achtig figuur of juist gezonden uit de hel? Of is hij een man zoals iedere andere man, met alle menselijke gevoelens die daarbij komen kijken? Zoals jaloezie, wraakzucht en gewelddadigheid. Over één ding is Dumont in ieder geval helder: als je God érgens kan vinden, dan is dat in de natuur. Ook de zwerver weet dat. Eens in de zoveel tijd knielt hij neer in de duinen en aanbidt de zonsondergang. Dumonts oogstrelende natuuropnamen zijn zo spectaculair dat je direct begrijpt waarom.
Tip van Basje, februari 2012
Website Filmtheater De Fabriek
Hors Satan is in februari in Filmtheater De Fabriek te zien
A DANGEROUS METHOD
In his latest achievement, period piece A Dangerous Method, David Cronenbergs usual theme of violence has taken the rather innocent shape of S&M. It's the eve of World War I and a certain Carl Jung has taken to psychoanalysis to treat young Sabrina, a screwed up but awfully sexy patient of his. As it turns out, Sabrina's lust for a good spanking can only be cured by... a good spanking. Meanwhile, Jung discusses business with the founder of psychoanalysis, Sigmund Freud. A Dangerous Method is a stylish, somewhat formal drama that is many things - but not dangerous. Soon-to-be-superstar Michael Fassbender plays Jung, the ever cool Viggo Mortensen is especially superb as Freud.
Bovenstaande recensie van A Dangerous Method staat deze maand in Subbacultcha. Lees 'm hier.
Vanaf 15 maart in de Nederlandse filmtheaters.
5.2.12
Slagschaduw #8
Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?
8.
Moord
De moordenaar heeft zijn auto aan de straat geparkeerd. Hij kijkt toe terwijl aan de overkant een man en een vrouw uit een auto stappen. De twee - een blinde en haar begeleider - lopen het tuinpad af naar haar huis.
De moordenaar ziet wat hij altijd al heeft geweten: vrouwen zijn verraders. De man heeft zijn hand op haar wang gelegd en buigt naar voren. De moordenaar kijkt weg: hij wil niet zien hoe de man zijn vriendin kust. Hij zet zijn nagels in de bekleding en trekt, met toenemende kracht, de stof stuk.
Als de man vertrekt, gaat de moordenaar vlug te werk: hij springt uit de auto en nog voor de man het einde van het pad bereikt, heeft de moordenaar hem in de borst geschoten. Achterover in het gras ligt hij, achter de heg die de tuin omheint.
De moordenaar laat zichzelf binnen. Hij vindt de vrouw in de kelder, tegen de muur met haar wapen getrokken. Zonder te zien, weet ze wat ze altijd al heeft geweten: hij is een moordenaar. Tastend gaat ze de kelder door, blinder dan ze ooit was. De moordenaar amuseert zich met de aanblik, kalm gaat hij erachteraan. Ze hijgt, ze struikelt, ze valt en ze krabbelt weer op. Ze weet dat hij er is, maar waar?
De moordenaar loopt nu vlak achter haar. Hij strekt zijn hand uit en bijna raakt hij haar glanzende, weldadig geurende haar. Genoeg nu. Het is tijd om te moorden, want dat is wat een moordenaar doet. Hij spant de haan van zijn revolver, maar nog voor hij de trekker kan overhalen heeft zij zich omgedraaid en - met de ogen groot en niets ziend - de moordenaar in zijn borst geschoten.
De moordenaar ligt op zijn rug, machteloos en grotesk tegelijk, met zijn handen gekromd als klauwen. Wanneer hij sterft, weet de vrouw wat ze is: een moordenaar.
Slagschaduw, januari 2012
3.2.12
Oscars 2012
Zondag 26 februari vindt de Oscar-uitreiking plaats. Net als vorig jaar is de uitreiking live te volgen in De Balie, waar ik samen met Erik Schumacher en Ronald Rovers mijn mening mag geven over de winnaars en de verliezers van de nacht. Meer over de Oscarnacht op Cineville.
Abonneren op:
Posts (Atom)